TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

.

Jeśli jesteś:

– kreatywny,

– przedsiębiorczy,

– asertywny,

– posiadasz dużą wrażliwość sensoryczną i poczucie dobrego smaku

lubisz planować jadłospisy, sporządzać potrawy i urządzać wnętrza lokali hotelarskich i gastronomicznych

to zawód TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH jest dla Ciebie idealny.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych to osoba posiadająca wiedzę z zakresu technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta, podstaw żywienia i higieny, wyposażenia zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych, przedsiębiorczości oraz wybranej specjalizacji, np. dietetyki lub organizacji usług gastronomicznych.

 

Oto lista miejsc, gdzie będziesz mógł pracować:

– zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary itp.),

– instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

– służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),

– organizacje ochrony konsumenta,

– instytucje zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,

– indywidualne i zbiorowe gospodarstwa domowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.).

Ponadto możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Komentarze są wyłączone.