KOMUNIKAT

Szanowni Państwo!

W związku z zapowiadanym strajkiem nauczycieli Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku planowanym od poniedziałku 8 kwietnia 2019 informujemy, że szkoła zapewni uczniom opiekę.

W przypadku oficjalnego odwołania strajku lekcje odbędą się zgodnie z planem.

 

Dyrekcja Zespołu Szkół nr 1

Podsumowanie specjalizacji ,,cukiernictwo artystyczne”.

045 067 146 229

 

 

 

W dniu 29 marca 2019 odbyło się spotkanie, na którym uczniowie 3 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe, które zdobywali w ramach projektu „Podniesienie atrakcyjności i jakości kształcenia w powiecie Sanockim”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach RPO Województwa Podkarpackiego Dzięki realizacji projektu młodzież ZS1 wzięła udział w zajęciach specjalizacyjnych ,,cukiernictwo artystyczne”, związanych z przygotowaniem wyrobów cukierniczych z wykorzystaniem karmelu, marcepanu, czekolady, masy cukrowej. Czytaj dalej

Wymiana młodzieży w ramach programu Erasmus+

STATECZEK1

W tym miesiącu dzięki Europejskiemu Centrum Młodzieży uczniowie z naszej szkoły uczestniczyli w wymianie młodzieży. Celem tego projektu było poszerzenie wiedzy na temat Unii Europejskiej, zasad jej funkcjonowania, zwiększenie poziomu aktywności obywatelskiej oraz budowanie świadomości europejskiej. Oto co pisze jedna z uczestniczek tego projektu:

Czytaj dalej

Dzień św. Patryka

Happy st Patricks day imgsmall

W ubiegły poniedziałek 18 marca nasza szkoła obchodziła dzień św. Patryka, patrona Irlandii.
Celem tego wydarzenia było poszerzanie wiedzy uczniów na temat Irlandii, jej historii, kultury i tradycji oraz rozpowszechnianie rezultatów projektu, w którym brali udział nasi nauczyciele i uczniowie. Czytaj dalej

Specjalizacja „cukiernictwo artystyczne”

0 20190228_152249 20190228_152328 20190228_152355

 

 

 

Uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobyli fantastyczne umiejętności na specjalizacji „cukiernictwo artystyczne” realizowanej w ramach projektu „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Sanockim”. Ich kunszt możecie podziwiać na załączonych poniżej zdjęciach.

Czytaj dalej

Konkurs kulinarny dla uczniów gimnazjów i szkół podstawowych

033 — kopia 052 — kopia177 — kopia 071 — kopia009 — kopia

 

 

 

W dniu 19 marca 2019 roku w ZS nr1 odbył się konkurs kulinarny dla uczniów gimnazjów i szkół podstawowych pod hasłem  ,, Desery w nowoczesnej odsłonie”. 

Konkurs miał formę rywalizacji międzyszkolnej, którego głównym celem była promocja i rozwijanie zainteresowań sztuką cukierniczą, zwrócenie uwagi uczniów na kształtowanie prozdrowotnych zachowań poprzez promocję aktywnego stylu życia i odpowiednich nawyków żywieniowych, wymiana zainteresowań gastronomicznych. Przed rozpoczęciem konkursu uczestnicy wzięli udział w  warsztatach cukierniczych, które odbyły się dzięki uprzejmości Pana Grzegorza Garbacika szefa kuchni Hotel Arłamów **** , prowadzącemu dziękujemy za szereg dobrych praktyk i cukierniczych inspiracji, a młodzieży za czynny udział! Tego typu zajęcia pozwalają uczniom na bliższe zetknięcie się z zawodem i pomagają  w  podjęciu decyzji co do przyszłego kształcenia.

Czytaj dalej

Indywidualne mistrzostwo powiatu w biegach przełajowych

  IMG_20190321_120229      I miejsce indywidualnie dla Patrycji Zarzyczny (3l) , II miejsce drużynowo dla dziewcząt i III miejsce drużynowo dla chłopców, to sukcesy naszej młodzieży w Indywidualno – Drużynowych Biegach Przełajowych. Zawody powiatowe odbyły się w dniu 21 marca 2019 r. na terenach zielonych MOSiR w Sanoku. Wszystkim gratulujemy i życzymy sukcesów w etapie rejonowym w Ustianowej.

Opiekunami drużyn byli: p. Anna Dalska – Kindlarska i p. Paweł Bieganowski.

 IMG_20190321_115646   IMG_20190321_115621   IMG_20190321_115747   IMG_20190321_120738   IMG_20190321_121000