DROBNE na DOBRE

to20191218_12231520191218_171735_2

Pomysł był dobry: zebrać niepotrzebne nikomu drobniaki i wpłacić na konto Polskiej Akcji Humanitarnej, żeby wesprzeć potrzebujących w Syrii, Ukrainie, Sudanie Południowym…
Technicznie okazało się to skomplikowane. Najpierw dwie wspaniałe dziewczyny, Monika i Klaudia z 3a, posegregowały bilon i policzyły pieniądze (na szczęście mamy w Ekonomiku liczarkę). Potem przez dwie godziny trzy miłe i cierpliwe pracownice Alior Bank liczyły pieniądze (już bez liczarki!). Ale chyba było warto, zebraliśmy 473,65 zł! Dziękujemy wszystkim uczestnikom zbiórki!

„Weź przyszłość w swoje ręce – finanse oczami licealisty”

20191212_084606 20191212_130719 20191212_140729 20191212_14153512 grudnia 2019 roku w Instytucie Ekonomii i Finansów UR odbyła się gala finałowa projektu „Weź przyszłość w swoje ręce – finanse oczami licealisty” realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Spośród 300 uczestników wcześniej odbytych warsztatów trzy uczennice technikum ekonomicznego: Karolina Chylińska – 3a, Karolina Jankowska – 3a, Patrycja Głuszak – 2a przeszły do ścisłego finału rozgrywek, który odbył się w Rzeszowie. Czytaj dalej

Powiatowa Licealiada w Piłce Koszykowej

Znalezione obrazy dla zapytania piłka koszykowa turniej kobiet IV miejsce zdobyły nasze dziewczęta w Powiatowej Licealiadzie Szkół Ponadpodstawowych w Piłce Koszykowej.

Zawody rozegrano w dniu 9 grudnia 2019 r. w hali sportowej I LO w Sanoku. Opiekę nad drużyną sprawowała P. Anna Dalska – Kindlarska. Dziewczętom dziękujemy za udział w zawodach i życzymy powodzenia za rok.

Serduszka dla Prokocimia

20191212_12294820191212_12333720191212_11590120191212_12162520191212_12160320191212_12155720191212_12073220191212_11560420191212_115635Prezenty dla dzieci z wrodzonymi wadami serca, które leczą się w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie Prokocimiu, zostały zapakowane i czekają na na transport. Dziękuję wszystkim darczyńcom: p. A. Dubiel, p. B. Bogdan, p. J. Czeluśniak, p. S. Pelc-Szuryn, p. R. Słyszyk, p. E. Szwarczyk, p. A. Wal, Kasi z 2a, Andżelice z 3a, Kasi i Andżelice z 4a, absolwentkom Sandrze, Wiktorii i Kasi. Szczególne słowa podziękowania dla uczniów z klas 3l i 4l.

XIII Konkurs Wiedzy Hotelarskiej „Z hotelem na Ty”

2 grudnia 2019 roku  odbyła się XIII edycja Szkolnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej „Z hotelem na Ty”, w którym uczestniczyły 3-osobowe zespoły z klas 3h i 4h technikum hotelarskiego.  Zadania konkursowe sprawdzały wiedzę i umiejętności  z zakresu kompleksowej obsługi gościa hotelowego. Rywalizujące zespoły musiały wykazać się znajomością języka branżowego, umiejętnością  rozmowy z gościem hotelowym w języku polskim i obcym, rozwiązywania problemów w recepcji hotelowej oraz znajomością i zastosowaniem różnych elementów zastawy stołowej do serwowania śniadań hotelowych.  Dużą kreatywnością uczniowie wykazali się podczas prezentacji własnego spotu reklamowego ”Hotelu Marzeń” oraz dekoracyjnego składania ręczników. Każda drużyna  wykazała  się bardzo dobrą organizacją pracy, umiejętnością pracy zespołowej, dużą wiedzą i zdolnościami zawodowymi, co pokazała minimalna różnica punktów zdobytych przez poszczególne drużyny.

20191202_124538 20191202_124623 20191202_124648 20191202_125145 20191202_131652 DSC09647 DSC09652 DSC09673 DSC09676 DSC09683 DSC09765 DSC09772
Czytaj dalej

Jakość i wiedza w promocji żywności

48325 listopada 2019 roku klasy 2ż i 3ż wybrały się na wycieczkę szkolną do Warszawy. Celem wyjazdu był udział w warsztatach i seminarium realizacji projektu „Polska wołowina wraca na stoły”.  Przez 3 dni uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wykładach profesorów z różnych uczelni wyższych. W pierwszy dzień wycieczki rozpoczęliśmy seminarium, następnie udaliśmy się na zorganizowane zwiedzanie Warszawy, gdzie zobaczyliśmy Stare Miasto, Zamek Królewski, pomnik Warszawskiej Syrenki oraz Pałac Kultury i Nauki. Wycieczka zakończyła się wizytą w galerii Złote Tarasy. Kolejny dzień zaczęliśmy wykładami na temat współczesnych trendów w technologii żywności, rynku wołowiny w Polsce i UE, odpowiedzieliśmy na pytanie: ,,Jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne?.

068 076 504 120 101

078 199 140 414 212

Po południu braliśmy udział w zajęciach warsztatowych na temat: ,,Wołowina w handlu, gastronomii i kuchni” Czytaj dalej